Sastojci
- 5 kg. paprike babure
- 2 l. bijelog octa
- 4 l. vode
- papar u zrnu
- lovorov list
- soli po ukusu
- šećer po ukusu
- 1 / 2 vrećice vinobrana
Priprema
1.Pariku očistiti i oprati u više voda, jer je moja bila domaća i već u vrtu prolazi i dosta sitna. Ako koristite kupovnu i veću onda je dovoljno jednom ju oprati pod mlazom hladne vode, ili po vašoj želji više puta. Pripremiti tekućinu, znači u 2 l. bijelog octa dodati 4 l. vode, ja sam stavila 3 žlice soli i 7 žlica šećera, pola šake papra u zrnu. Vi si naravno možete prilagoditi omjer octa i vode i soli i šećera, ali u svakom slučaju više stavite šećera jer se neće kvariti i 1 / 2 vrećice vinobrana. Kad voda zakuha očišćenu papriku stavljati u kipuću vodu i pustiti da paprika prokuha oko 1 - 2 minute i odmah ju vaditi van, kad ste svu papriku obarili i pustili da se malo ohladi, puniti teglice i zalijevati pripremljenom tekućinom.
2 . PASTERIZACIJA :
Kad ste teglice napunili paprikom i tekućinom od octa i dobro poklopili pristupiti pastrizaciji. U većoj posudi u mom slučaju to je bila ovalna Zepterova 8 l. zdjela. Napuniti je vrućom vodom iz pipe da vam što prije voda prokuha, ali prvo poslažite teglice da vidite koliko vam je vode potrebno i staviti kuhati, postupak traje i oko 40 minuta sve dok se u teglicama ne počnu stvarati mjehurići, to je znak da se dobro psteriziralo. Ponavljati postupak dokle god imate teglica i vaša paprika je spremna za dugu jesen i još dužu zimu....
Nema komentara:
Objavi komentar